quel age tirelire

Vid vilken ålder kan ett barn ha en spargris?

Detta är en fråga som vi ofta ställs och den förtjänar verkligen att ställas: från hur gammal är en spargris till ett barn?

Sammanfattningsvis vet ett barn hur man använder en spargris fullt ut från 7 års ålder. Före 6 års ålder har barnet ännu inte tillräcklig kapacitet för abstraktion och kanske inte helt förstår varför han måste skiljas från sina pengar och kan protestera mot att de "försvinner" i en spargris. Från 7-8 års ålder förstår han att de pengar som lagts undan förblir hans, att de är tillgängliga och kan börja sätta sparmål. Eftersom alla barn är olika kommer dessa uppskattningar att förbli beroende av ditt barns "mognadsnivå". 

tirelire quel age

Varför en spargris före 6 års ålder inte är nödvändig 

Leksaksaffärer är fulla av spargrisar speciellt designade för lära barn de första begreppen pengar och hur man sparar. Men enligt en nyligen genomförd studie kan föräldrar vilja skjuta upp att köpa en spargris eller öppna ett sparkonto i sitt barns namn tills deras barn är tillräckligt gamla.

"Det är när de växer upp, med barns kognitiva, sociala och språkliga utveckling, som de kan börja använda sparkonton och anta sparbeteenden", skriver författaren till den tidigare nämnda studien (på engelska).

Barn i åldern 5 eller 6 kan vara mentalt utvecklingsmässigt redo att förstå enkla lektioner om pengar, till exempel hur man fysiskt gör en insättning på sin spargris eller hur man sätter sparmål. Men det är inte förrän de är 8 eller 9 år som de verkligen börjar förstå hur sparande fungerar.

"Barn i åldern 5 eller 6 förstår spargrisar och banker i första hand som en förvaringsplats, och kan till och med betrakta pengar som placeras i en spargris som ett slöseri med pengar, eftersom de inte är fysiskt synliga", skriver författaren. Eftersom de ännu inte har den kognitiva förmågan att tänka abstrakt om sina besparingar, kan 5- och 6-åringar till och med protestera mot att lägga sina pengar i en spargris (eller bank) för att de inte är tillräckligt gamla för att förstå att de kommer att få tillbaka det i framtiden.

pieces de monnaies enfant et parents

Varför en spargris för barn från 7 år (och uppåt) är intressant

Äldre barn, å andra sidan, är mer benägna att förstå att att lägga dina pengar i en spargris hjälper till att skydda dem och få dem att växa över tiden. När de når åldrarna 8 och 9 är de också mer benägna att föredra att spara sina pengar framför att spendera dem, säger Friedline, så att de kan hitta effektiva strategier för att lägga åt sidan tillräckligt för att nå ett mål. Det är också då du kan definiera mängd fickpengar att ge dem. När de blir 11 eller 12 år gamla kan de också göra mer komplexa beräkningar, till exempel för att avgöra exakt hur mycket pengar de skulle behöva.

Äldre barn är också mer benägna att förstå vikten av att spara sina pengar för avlägsna utgifter. Till exempel kan 8- och 9-åringar spara till evenemang som är några veckor eller månader bort, säger Friedline, medan 11- och 12-åringar kan vänta i flera år på att få tillgång till sina pengar.

Förskolebarn, å andra sidan, är mer benägna att förstå kortsiktiga sparmål, som att spara till helgens resa till leksaksaffären. Men de kanske inte har tålamodet för mål som kräver att de går utan sina pengar i mer än några dagar.

Våra råd om att köpa spargris till ditt barn

Vänta tills dina barn är tillräckligt gamla innan du försöker lära dem hur man sparar. Ditt förskolebarn kan använda en rolig spargris för att spara till kortsiktiga köp. Men du måste vänta tills han är några år äldre innan du lär honom mer komplexa sparlektioner. Alternativt, om ditt barn är för ungt, kan du köpa en spargris från 1 års ålder där du kommer att anstränga dig för att spara åt dem och öppna den med dem när de blir äldre.

tirelire et enfant

Vilka spargrisar gillar barn?

Den vanligaste spargrisen är spargris. Andra typer av spargrisar är elektroniska spargrisar, originalspargrisar (till exempel för en pojke, en spargris i form av en bil, motorcykel), spargris i form av djur (enhörning för en flicka eller i form av en en dinosaurie, hund, katt, elefant, panda, etc.). Beroende på ditt barns passioner hittar du en personlig spargris som kommer att glädja dem.

Var kan man köpa en spargris till ditt barn?

Du kan hitta spargrisar i många allmänna butiker som Auchan, Leclerc, Carrefour och Maison du Monde, men valet är begränsat. Du kan också hitta dem i Bazar Discount-butiker som Gifi, Action, Babou. Även här kommer urvalet inte att vara särskilt brett och föremålen är av låg kvalitet. Slutligen finns det nätbutiker som Amazon, Moulin Roty, C-discount och slutligen vår Tirelissimo-butik, en butik som endast specialiserar sig på spargrisar med ett urval av fler än 500 spargrisar ! 

Tillbaka till blogg
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.