Qui a inventé la tirelire ?

Vem uppfann spargrisen? Den lilla historien

Idag känner nästan alla till spargrisen, även från ung ålder. Faktum är att många föräldrar använder det för att ingjuta begreppet besparingar till sina barn så att de blir mer ekonomiska. För den som inte vet vad det är så är det ett litet föremål som har en fack att lägga pengar i. 

inventé la tirelire

Generellt formad som en gris anses det vara ett av de bästa sätten att föra över värdena för att spara till små. Till skillnad från a klassisk plånbok, kan innehållet i en spargris inte tas bort utan en riktig förklaring, eftersom spargrisen oftast måste förstöras.

 

tirelire cochon

 

Men se upp! Detta är inte en fullständig artikel om spargrisar. Nedan bestämde vi oss för att svara på en fråga som alla ställer om detta föremål. : det att veta vem som har uppfann spargrisen, eller till och med vad är dess ursprung. 

Spargrisens ursprung och dess gamla version

origines de tirelire

Innan du pratar om ursprunget till dagens spargris, vet att idén om att spara är lika gammal som världen. Sedan metalliska pengar existerade för 700 år sedan f.Kr., har generationer alltid velat ha dem permanent. Som ett resultat har det blivit vanligt att behålla några stycken att använda den när det behövs. 

des euros

För första gången dök idén om att spara i ett specifikt föremål upp bland grekerna. På den tiden använde dessa människor keramik för att göra miniatyriserade tempel och på så sätt bevarade sina bitar. Senare, idén utvecklats och föremålen för bevarande tog flera former, särskilt djurens. Men var försiktig, dessa var ännu inte de nuvarande spargrisen! Dessa svåröppnade kistor var gjorda av terrakotta och kallades Thesaurus. 

coffres difficiles à ouvrir

Vissa personer hade dock svårt att spara ordentligt eftersom lådorna lätt kunde öppnas och stängas. Det var därför i syfte att övervinna detta som romarna utvecklade nya icke öppningsbara lådor. I grund och botten var du tvungen att bryta dem om du ville få tillbaka dina delar. Dessa var de första förfäderna till den nuvarande spargrisen. 

Spargrisens utveckling efter medeltiden

tirelire moyen âge

Fram till medeltiden var spargrisen inte särskilt populär, eftersom den var opraktisk på grund av sin vikt. Men mot slutet av Medeltiden, keramiska modeller började utvecklas och vi gick över till metall som var lättare. Likaså, förutom tillverkningsmaterialet, har förslutningssystemen och formerna varit förbättrats.

tirelire ancienne

Några år senare fortsatte förbättringarna och vi hade nu trämodeller som än idag finns och andra i läder. Men klimaxen nåddes fortfarande inte, vilket folk lade stor vikt vid liten betydelse till detta sparsätt. För dessa människor var det viktigaste att hitta var gömma dina pengar för att göra det säkrare!

 

Tirelire Maison en Bois

 

Under den 16:e talet har mentaliteter utvecklats och spargrisen med dem. För att göra saken mer attraktiv föreställde sig spargristillverkarna på den tiden ett föremål som både var attraktivt och spelade rollen som ett kassaregister. Så här versionerna av spargrisar med dekoration dök upp. Som en påminnelse designades de för första gången i Norra Europa. Sedan spred de sig över hela världen och förförde därmed alla människor på deras väg, eller nästan. 

tirelire oiseau

Till skillnad från de första modellerna som hade det huvudsakliga syftet att lagra mynt, fungerade dekorativa spargrisar också som en dekorativ pjäs. Och inte bara det! Visserligen några civilisationer tillfört vissa värden till det. Till exempel var det då ett tecken på överflöd och välstånd. Likaså gjorde det det möjligt att locka pengar, att avvärja trollformler... 

Spargrisen och dess uppgång i världen  

Även om spargrisen redan var en stor framgång, var det först på 18:eDet är århundradet att den kommer att uppleva sin guldålder. Under denna revolutionära period hade många saker verkligen utvecklats. Nu gick det mästare järn, för att dekorera metallen, för att ändra dryck, eller ens förvandla elfenben. 

fabrication tirelire

Tack vare alla dessa framsteg kunde spargrisen sedan mutera och därmed tilltala ett större antal människor. Till skillnad från de gamla modellerna som gynnades av lågklassfolk, hittade modellerna tillverkade efter 1840 kunder i alla sociala klasser. Vi hade till exempel spargrisen i elfenben för de rika, den jordnära för de mindre rika osv.

tirelire euro

När det gäller formerna exploderade de under samma period under påverkan av dess designers överflödande fantasi. Således var vi tvungna att se fyrkantiga modeller, modeller cylindrisk, de där piriformes, passar modeller av djur… Det var då den rosa grisformade spargrisen dök upp och blev en stor framgång. Således tillverkades den alltmer och invaderade alla marknader i Europa och världen. Idag är det fortfarande en av de mest populära modellerna bortskämd av marknaden

Spargrisen och formen på en gris: vad är historien?

Som vi sa tidigare är spargrismodellen den som varit mest framgångsrik. Ja, förutom att den har spridits över hela världen, eller nästan, har den förevigats över generationer. Men det kom inte från ingenstans! I själva verket är det fullt av ganska avlägsen historia som hävdas av två civilisationer. : det forntida Kina och det i Storbritannien. 

Ett ursprung som kommer från Kina

Vid ankomsten till Kina genomgick spargrisen många förändringar och anpassade sig till den befintliga traditionen. Faktum är att kineserna redan betraktade grisen som en symbol för rikedom. För dem, eftersom det var ett runt djur och snabb utveckling, det var förknippat med välstånd och pengar. Så utvecklades spargrisen i den här riktningen för att passa med de traditioner som finns. Enligt gamla källor dateras det äldsta spåret av en spargris i form av en gris mellan 960 och 1279 (under Songdynastin).  

tirelire forme d’un cochon

Ett ursprung som kommer från Storbritannien 

En annan kultur hävdar uppfinningen av den grisformade spargrisen. : detta är den antika kulturen i Storbritannien. För att sammanfatta förklarar hon att spargrisar en gång kallades "pygg" eller "lera" på franska. Men detta namn präglades av "Pig", vilket menade gris. Som ett resultat utvecklades namnet på några år till att bli "grisbänk". Således inspirerades tillverkare av detta namn för att göra första modellerna spargris. 

origine tirelire

Dagens spargrisar av plåt och plast... var kommer de ifrån?

Idag finns spargrisar i flera former, i flera färger och även i flera material. Det är dock svårt och nästan omöjligt att hitta keramiska spargrisar nuförtiden. För vad ? Detta är vad vi inbjuder dig att upptäcka nedan. 

Première Guerre mondiale

Efter PGM (Första världskriget), är det nästan omöjligt att hitta keramik. Faktum är att materialet har blivit sällsyntare på grund av dess massiva användning under krigsperioden. Det var därför tillverkare började leta efter nya material och provade flera. Bland de sistnämnda hittade vi plast som var lätt modulär och bleckplåt. Likaså observerade vi många slip modeller (lerpasta) och målade plåster. För andra föredrogs metall, kartong eller emaljerat gjutjärn.  

Vem uppfann spargrisen: vad du behöver komma ihåg

Den här artikeln är nu klar! Från och med nu vet du var detta verktyg som tjänar oss som ett verktyg kommer ifrån. Sparbank. Vad du behöver komma ihåg är att värdena för detta objekt inte är desamma överallt. Som i fallet med Kina har många andra civilisationer tilldelat olika värderingar till det beroende på deras egen kultur. 

inventé la tirelire

I Europa, till exempel, ses spargrisen som en guide för att ingjuta sparsamhetsanda hos barn. Likaså används den som en dekorativ pjäs och nattlampa. I Asien, förutom europeiska värderingar, ses det som lyckobringare Och symbol för rikedom. På andra håll är det en enkel fond för att spara pengar utan något särskilt värde. 

Tillbaka till blogg
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.