Argent de poche combien et quel âge

Fickpengar: hur mycket ska du ge ditt barn och vid vilken ålder?

Genom att ge ditt barn fickpengar kan han få en första form av självständighet från dig. Det hjälper dem också att inse värdet av pengar och lära sig hur de hanterar sin vecko- eller månadsbudget. Men vid vilken ålder kan man börja ge sitt barn fickpengar, och framför allt, vad är det rekommenderade beloppet? Tips i vår artikel.

De rekommenderade beloppen för fickpengar beror på barnets ålder. I genomsnitt i Frankrike får barn under 5 år 2 euro per vecka, de som är 7 till 10 år får 5 euro per vecka, de som är 11 till 15 år får mindre än 10 euro per vecka och de som är 15 år och äldre får 20 euro. € per vecka.

combien donner d'argent à votre enfant et à quel âge

1) Fickpengar i Frankrike: sammanfattning

Italienare och fransmän i toppen av den europeiska fickpengarrankingen

De senaste åren har fickpengar som ges i Frankrike minskat. Enligt a undersökning om fickpengar ges i Europa (13 europeiska länder eller 12 000 familjer undersökta), utförd 2014 av Fortunéo, kom franska föräldrar på andra plats, precis efter italienare, som de mest generösa föräldrarna. Fransmännen gav sedan 11,75 euro per vecka till sina barn i åldrarna 8 till 15. I november 2018 visade en AXA Investment Managers-studie att detta belopp nu var 7,83 euro. Hur förklarar man denna nedgång?

Varför en sådan droppe i fickpengarna ges?

Å ena sidan har den ekonomiska krisen påverkat föräldrarnas generositet gentemot sina avkommor. Å andra sidan föredrar föräldrar att ge pengar till sina barn när stora tillfällen snarare än det vecko- eller månadsbelopp de brukade ge dem. Så under julfirande eller födelsedagar, 80 % av barnen ta emot pengar istället för gåvor.

En praxis som gynnas av barn

Detta är inte för att misshaga barn eftersom nästan 70 % av 14-15-åringarna och mer än 30 % av 8-11-åringarna föredrar denna praxis. I själva verket föredrar franska barn spara och omköpa sig själva föremålet de vill ha snarare än att de erbjuds det. Speciellt eftersom de är väl medvetna om att de också kommer att få pengar från morfar och mormor, gudfar och gudmor och därmed öka sina "kvitton".

tirelire cochon

2) Fickpengar efter åldersgrupp

Fickpengartabell ges i genomsnitt i Frankrike och rekommenderat belopp

Ålder

Genomsnittligt donerat belopp per vecka

Ålder

Rekommenderad mängd per vecka

mindre än 5 år gammal

2 euro

mindre än 7 år gammal

0

5-10 år

5 euro

7 till 10 år

1 till 2 euro per vecka

10-15 år

Mindre än 10 euro

11-15 år gammal

3 till 10 euro per vecka

över 15 år gammal

20 euro

över 15 år gammal

10 till 20 euro per vecka

Anpassa beloppet efter barnets ålder och din budget

När barnet är under 5 år är det meningslöst att ge honom fickpengar eftersom han inte har ännu inte vid medvetande av vad detta representerar. Det är därför lämpligt att ge honom 1 till 2 euro per vecka när han fyller 7 år och tills han är 10 år. Sedan kan du öka detta belopp till 3 euro upp till 10 euro, även beroende på din ålder.

Fickpengarbudget för tonåringar: hur bedömer man beloppet som ska ge?

Frågan som varje förälder bör ställa sig innan de ger sin tonåring fickpengar är att veta vad som kommer att bli utgifter som denna kommer att ha på egen bekostnad ? Handlar det bara om att ge honom möjligheten att köpa saker han gillar eller åka på fritidsutflykter med sina vänner? Ska han också behöva köpa sina kläder? Betala för dina smörgåsar vid lunch? Köpa födelsedagspresenter till dina vänner själv? Det är viktigt att förklara för honom under vilka förutsättningar vi ger honom dessa fickpengar och det är sedan upp till honom att ge dem. sköta sig klokt. Om hans utgifter verkar meningslösa för oss är det ingen idé att engagera sig, vi kan ändå uppmuntra honom att spara pengar för att göra ett mer omfattande köp. En av de gyllene reglerna är att respektera en frekvens när du ger dina pengar: till exempel den 5:e varje månad. Vi undviker att ge efter för förskott eller lån eftersom det är viktigt att vår tonåring utvecklar goda ledningsvanor. Han måste komma kl hantera frustration och inse att när det inte finns mer pengar, finns det inga mer pengar. Vad kommer han att göra som vuxen om han aldrig lärt sig att uppleva den här typen av missnöje?

Vad ska jag göra om min tonåring ber om mer fickpengar?

Vissa föräldrar kommer inte att undgå klagomål av sin tonåring som inte kommer att tveka att jämföra mängden de ger dem med det som deras bästa väns föräldrar ger dem... Om detta händer, var inte för naiva, barn lär sig snabbt hur man använder känslomässig utpressning för att uppnå sina mål. Det är viktigt att förklara för din dotter eller son att du inte nödvändigtvis har samma lön eller samma ekonomiska begränsningar som deras väns föräldrar; och att få till och med en liten veckovis summa från dig, trots alla avgifter du måste betala, är redan en trevlig gest som inte alla barn vet.

fille en colere pas assez argent de poche

Undvik att ge för stora mängder

Det rekommenderas inte att ge stora summor till äldre barn eftersom det kommer att bagatellisera värdet av pengar i deras ögon. Som nämnts tidigare är det rekommenderade beloppet per vecka cirka 10 till 20 euro, alltid beroende på dina ekonomiska resurser och de utgifter de kommer att behöva bära. Om din tonåring anser att han inte får tillräckligt med pengar, kan du uppmuntra honom att hitta en liten aktivitet att hjälpa honom få det att gå ihop. Hitta våra råd om detta ämne längre ner i den här artikeln.

3) Ska man ge fickpengar?

Ge fickpengar: ingen skyldighet

Att ge fickpengar till sina barn är det inte varken en plikt eller skyldighet, om din ekonomi inte tillåter dig att ge fickpengar till ditt barn, gör det inte dig till dåliga föräldrar. Om dina barn frågar dig om det, förklara för dem att din ekonomi inte tillåter dig att ge dem ett veckobelopp, även om du önskar. Å andra sidan kan du bjuda in dem att göra småjobb åt grannskapet och på så sätt tjäna några euro, som vi nämner längre fram i denna artikel.

Att ge fickpengar: en handling som anses vara fördelaktig

Enligt en majoritet av föräldrarna är att ge sina barn fickpengar en välgörande handling som lär dem att vara det ekonomiskt ansvarig och att få en bättre förståelse för värde pengar. Dessa fördelar förstärks särskilt om föräldrar gör sig besväret att förklara för sina barn var pengar kommer ifrån, vad de används till och hur man använder dem klokt med hjälp av en budget. Naturligtvis är det väsentligt att anpassa dessa förklaringar till barnets ålder och deras utgifter. Medan yngre barn kommer att vilja använda sina fickpengar på godsaker eller leksaker; äldre barn kommer att vilja köpa dyrare saker som videospel, högteknologiska produkter, kläder och använda sina pengar till utflykter med sina vänner.

Fördelarna med att spara och tålamod

Det är möjligt att ditt barn inte kommer att undgå "spur of the moment"-köp när han får sina första euro. Detta är inget dramatiskt; trots allt är han i inlärningsfasen, så det är ingen idé att uttrycka ditt missnöje för honom. Å andra sidan kan du diskutera med honom om upprättandet av en "budget" som hjälper honom att få en övergripande bild av pengarna han har, pengarna han snart kommer att få (till exempel från morfar och mormor ...) och den ena han vill spendera. Speciellt om han eftertraktar en vara på ett visst belopp. Han måste då lära sig att spara tills han når det nödvändiga beloppet. Å ena sidan tillåter detta honom att odla tålamod innan han skaffar det objekt han vill ha, och å andra sidan förbereder det honom för att bli en bättre chef som vuxen.

argent de poche dans la main d'un enfant

 

Ska jag vänta på att mitt barn ber om det?

Finansiell autonomi är inte medfödd utan förvärvas och förbättras med åldern. Ju mer ditt barn växer och visar god hantering av sitt månatliga belopp, desto mer kommer du att kunna öka fickpengarna du ger honom. Ska du ge pengar till ditt barn innan han eller hon ber om det? Två skolor sticker ut i denna känsliga fråga. Vissa psykologer rekommenderar att vänta tills barnet uttrycker sin önskan att skaffa fickpengar, för att respektera din egen takt i sökandet efter skenbar autonomi. De lyfter fram det faktum att att erbjuda pengar för tidigt till ditt barn, och pressa honom att hantera detta belopp på egen hand, kan leda till beteendeproblem som rädsla för brist, beroende, eufori, överdrift och stress av ansvarspress. Andra bjuder däremot in föräldrar att börja ganska tidigt med en liten summa, för att göra barnet ansvarigt och introducera honom till början av autonomi. I slutändan är det upp till föräldrarna ensamma att bedöma om deras barn är för bräckligt för att bära detta ansvar på sina axlar eller tvärtom redan visar vissa mognadstecken för sin ålder och kommer att veta hur de ska hantera sina fickpengar utan att drabbas av stress.

Sociologi fickpengar: ett pedagogiskt medel

Tabellen ovan visar mängden fickpengar per vecka som i genomsnitt ges av föräldrar och per åldersgrupp. Vi kan se att barn under 5 år får i genomsnitt 8 euro per månad medan ungdomar över 15 år får upp till 80 euro per månad. Men den sociologer rekommenderar att endast ge pengar till barn från 7 års ålder, när de lär sig att räkna i skolan. Därmed kan de inte bara öva beräkning på ett sätt lekfull, med riktiga mynt, men också verkligen bli medvetna om hur mycket de har i sina händer.

Fickpengarsociologi: att förhindra konsumtion

Handlingen att ge fickpengar till ett barn måste lära honom något annat än att spendera "nöje". Ett av målen med denna praxis är också att ingjuta ett visst oberoende inför konsumtionssamhället. Vi måste uppmuntra honom att tänka på sitt förhållande till pengar och konsumtionsvaror. Ditt barn måste lära sig att göra val och konkret tillgodogöra sig föreställningen om att spara på lång sikt. Kommer han att ge efter för frestelsen att omedelbart köpa detta godispaket eller samla ihop sina pengar för att köpa denna mycket eftertraktade leksak på kort tid? Naturligtvis är tanken inte att göra valet åt honom utan att hjälpa honom att identifiera den här typen av kriterier för att tillfredsställa ett projekt eller en önskan. På så sätt ger vi honom en viktig tjänst eftersom vi låt oss lära ut värdet av pengar och uppmuntra honom att bli en framtid självständig och ansvarsfull vuxen.

4) Bästa metoder för att ge fickpengar?

Ska vi upprätta ett belöningssystem?

Psykologer är i allmänhet ganska eniga på denna punkt: akademiska resultat får inte ersättas. Att lyckas i skolan ska användas för att bygga din framtid och inte för att berika dig själv. Däremot kan vi ge honom ett litet belopp för en viss tjänst som utförs hemma, som att samla in döda löv, klippa gräsmattan, tvätta bilen, etc. Å andra sidan, dagliga uppgifter som att städa i ditt rum, tömma diskmaskin, ställa undan matvaror etc. ska inte betalas eftersom det är uppgifter som hela hushållet ska utföra spontant. På så sätt kommer ditt barn att förstå att pengar tjänas för utfört arbete, synonymt med ansträngning. På samma sätt, om ditt barn är van vid att få en summa fickpengar på vecko- eller månadsbasis, det ska inte tas ifrån honom som straff. Pengar skulle då ses som ett föremål för utpressning och ett påtryckningsmedel.

Ladda ner vår PDF-mall fickpengarkontrakt, redo att signeras!

Veckansumma för barn, månadsvis för tonåringar

Det rekommenderas att dela fickpengar per vecka snarare än per månad för ett barn och sedan gå över till månadsbetalning när man går in i tonåren. Fickpengar kan ges på olika sätt. Även här kommer det att vara nödvändigt att anpassa sig till barnets ålder och mognad för att göra det mest lämpliga valet.

Fickpengar kontant eller på bankkonto?

Ju yngre barnet är, desto mer kontanter bör föredras. Genom att ge mynt och små valörer är det faktiskt lättare att förklara för barnet samspelet mellan dem och vilket belopp han kommer att få tillbaka. När barnet är litet har det ännu inte den mognad som krävs för att förstå den dematerialiserade sidan av ett bankkonto och hela hur det fungerar. Erbjud honom en spargris (eller a enhörningsspargris för en tjej) är att föredra eftersom det gör att hon kan visualisera sina besparingar och lär henne hur man använder de olika sedlarna och mynten. Passa även på att göra roliga transaktioner med honom genom att be honom byta ut sina 1 euro-mynt mot till exempel en 5-euroseddel.

meilleures tirelires tirelissimo

Ett kreditkort för äldre barn?

Kreditkortsalternativet kan vara en bra idé för tonåringar, särskilt om ditt barn gillar att spara. Att ge honom möjligheten att ha ett bankkonto kommer att tillåta honom att växa sina pengar. Om du inte har tillräckligt förtroende för ditt barn för att ge dem ett bankkort kan du välja ett. förbetalt kreditkort. Din tonåring kommer fortfarande att ha känslan av att komma in i de vuxnas värld genom att ha ett kreditkort och du kommer att bli lugnad, eftersom han kommer att tvingas respektera det belopp som tilldelats honom på hans bankkonto. Överutgifter är faktiskt inte möjligt med den här typen av kreditkort.

5) Hur tjänar man fickpengar? Idéer för ditt barn för varje åldersgrupp?

Hur tjänar man pengar vid 12 års ålder?

Före 14 års ålder är det lite mer komplicerat för barn att tjäna pengar eftersom de inte har nytta av laglig behörighet att arbeta. Däremot kommer unga ungdomar mellan 12 och 13 år att kunna utföra små uppgifter som:

  • tjänster som tillhandahålls till äldre människor i grannskapet;
  • barnvakt om de är tillräckligt mogna;
  • ta ut grannarnas hund;
  • plocka upp de döda löven;
  • att klippa gräset ;
  • rensa snön;
  • tvätta bilen ;
  • vattna växter under grannarnas semester;
  • mata grannarnas katt under deras frånvaro;

Dessa småjobb kan utföras beroende på barnets ålder och mot en liten ersättning från grannarna eller från dig själv, om ditt barn utför dessa uppdrag åt dig. Dessutom, om ditt barn vill bli av med vissa leksaker eller föremål som samlats under flera år, kan du hjälpa dem att sälja dem vidare online eller på en garagerea.

Hur tjänar man pengar vid 14?

Mellan 14 och 16 år har en tonåring lagligt rätt att arbeta. Vissa villkor måste dock respekteras:

  • arbete kan endast utföras under skollov på minst 14 dagar;
  • hälften av semestern måste ägnas åt vila;
  • arbetet måste vara lätt, det vill säga "inte skadligt för deras säkerhet, hälsa eller utveckling";
  • nattarbete är förbjudet;
  • veckor får inte överstiga 35 timmars arbete utan särskilt tillstånd;
  • varje arbetsgivare som anställer en ung person under 16 år måste informera yrkesinspektionen två veckor innan avtalet börjar;
  • yrkesinspektionen ska ge sitt godkännande. Om hon vägrar har den unge inte rätt att börja arbeta.

Om alla villkor är uppfyllda kommer en ung person under 16 år att kunna tjäna en minimilön under en månads sommararbete och samla ytterligare en under de arbetade veckorna under året. Dessa intäkter kommer att representera en betydande mängd för honom eftersom han kommer att kunna räkna med nästan 200 euro per månad under hela året.

Hur tjänar man pengar vid 16?

Från 16 års ålder har ungdomar nästan samma yrkesstatus som vuxen. Möjligheterna att arbeta är därför mycket öppnare än för en 14-16-årig tonåring. Unga som fortfarande går i skolan kommer att kunna arbeta en eller en halv dag i veckan när de har ledig tid: onsdag eftermiddag eller lördag till exempel. För att sätta alla chanser på sin sida kan du uppmuntra din tonåring att skriva ett kort CV som nämner deras personliga egenskaper i förhållande till det önskade jobbet. Om det är ett turistjobb måste han komma ihåg att tydligt ange sina kunskaper i främmande språk. Sedan måste han skriva ett kort följebrev som förklarar varför han är den bästa kandidaten för tjänsten. Du kan också använda ditt nätverk för att hjälpa honom att hitta ett litet jobb, han kommer att vara dig tacksam.

Var hittar man ett jobb som tonåring?

Före 18 års ålder är det mer komplicerat att hitta ett jobb. Men det finns fortfarande några vägar:

  • Restaurering ;
  • stormarknader och köpcentra;
  • lokala butiker;
  • turistföretag;
  • fabriksarbete;
  • personliga tjänster;
  • representation och modellering;

Även om ditt barn nu är vuxet kan vi bara starkt råda dig till det läs noggrant igenom anställningsavtalet med honom som han ska skriva under. Du kommer att kunna upptäcka alla misstänkta eller till synes olagliga omnämnanden eller stycken.

6) Slutsats

Att ge ditt barn fickpengar är långt ifrån en skyldighet utan kan i hög grad hjälpa dem att bli mer ansvarsfulla och självständiga när det kommer till pengar. Genom att bli medveten om dess värde, genom att tänka på hur han kommer att spendera det, kommer han att ha en bättre chans att bli en ansvarsfull vuxen och mindre påverkad av konsumtion. Under tonåren, när han vill tjäna mer pengar, kommer han att kunna göra ett litet jobb och kommer att bättre och mer konkret integrera begreppet arbete som utförts mot ersättning.

cochon tirelire

Tillbaka till blogg
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.