licorne arc en ciel

Unicorn - Ursprung, historia, berättelser och tolkningar

Med tanke på vår kollektions popularitet enhörningsspargris och efter framgången med vår artikel om hur gör enkelt en enhörningsspargris med kartong, vi är glada att kunna erbjuda dig frukten av vår forskning nedan om detta fascinerande ämne.

I djupet av skogen dyker en varelse upp bakom ett träd. Magnifik med sin aura och ljusa vita päls, denna hisnande varelse travar mellan träden. Ett enda horn sticker ut från mitten av huvudet, upprätt och stolt. Du försöker jaga den, men du ger upp strax efteråt och inser att du aldrig kommer att kunna överlista denna egensinniga varelse. Enhörningen är för snabb för att fångas av människor. Men vad ärenhörningens ursprung? DE fanns det enhörningar?

Vad är en enhörning?

En enhörning är en legendarisk varelse som besitter magiska krafter. Även om denna varelse i modern tid tros vara ingenting mer än en myt, antika kulturer beskrev det som ett riktigt djur. Faktum är att enhörningen nämndes i många dåtidens naturhistoriska böcker.

licorne blanche

Framställningarna och enhörningsbeskrivningar de mest populära är från Grekisk och europeisk mytologi och berättelser, även om det finns enhörningsliknande varelser som har registrerats runt om i världen. Det fanns många tolkningar av denna varelse - vissa såg den som förkroppsligandet av renhet och nåd. Vissa trodde att hans horn hade makten att bota sjukdomar och fungera som ett motgift mot gift.

På grund av dess förmodade magiska förmågor var enhörningen och dess horn mycket eftertraktade av rika människor i antiken. Det var vanligt att stora förmögenheter eller adelsmän försökte skaffa sig ett horn för att skydda sig mot attacker eller för att förlänga deras livslängd i allmänhet. Faktum är att många "horn" såldes av handlare från norr och söder. Även om dessa inte var enhörningshorn (noshörningshorn eller narvalhorn), sålde de många gånger sin vikt och guld och visade sig vara en mycket lönsam industri.

Asiatisk enhörning

I kinesisk mytologi finns det många berättelser om en varelse känd som gör det. Denna varelse anses ofta den kinesiska motsvarigheten till en enhörningäven om den också har egenskaperna hos en chimär. 

Qilin licorne d'asie

Qilin är känt för att ha en hjortkropp, ett lejonhuvud, gröna fjäll och ett långt horn som var dess utmärkande egenskap. Det finns också en japansk varelse med liknande smink som kallas kirin, men denna varelse är känd för att vara en inspiration för qilin.

Qilin är fridfulla varelser och är kända för att vara magiska och mycket kraftfulla. Man trodde att qilin kunde gå på gräs utan att skada något blad. Så eftersom dessa varelser inte ville slå i marken, ansågs de ofta gå på moln eller vatten istället. Qilin ansågs också vara bra domare. Många gamla berättelser visar att dessa varelser med en blick kan berätta om en person var bra eller dålig. De är fridfulla till sin natur och straffar bara de ogudaktiga

Precis som enhörningsmytologi, qilin anses ofta vara en symbol för fertilitet. Även om de inte jagades för sina horn, avbildades de ofta i tidstypiska konstverk som förde små barn till familjer.

Afrikansk enhörning

I de muntliga traditionerna av Kongo, det finns en varelse som heter Ababda som ser mycket ut som en enhörning. Denna varelse är känd för att vara storleken på en åsna och sägs ha en galtsvans. Den beskrivs med två horn till skillnad från enhörningar. Ababdas horn är känt för att fungera som ett botemedel mot många sjukdomar, men ännu viktigare är det känt att det är ett motgift mot många gifter.

abada licorne afrique

Sydamerikansk enhörning

Legenden om enhörningen finns också i Sydamerika, särskilt i Chile. Denna varelse kallas camahueto och är känd för att ha många av enhörningens egenskaper. 

Camahueto - licorne d'Amérique du sud

Camahueto är en varelse som liknar en kalv eller tjur. Men istället för att ha två horn har den bara ett. Camahueto jagas sedan bort av machis (kvinnliga läkare) eftersom deras horn är känt för att ha botemedel mot sjukdomar. Det är känt att machisarna förföljer camahueto tills de kan fånga den med ett lasso och ta bort dess horn. Efter att ha fångat den förbinder hon såret på djuret och låter odjuret fortsätta sin väg.

En av de vanligaste användningsområdena för camahueto-hornet är att skrapa bitar av hornet och blanda dem med havsvatten och äppelcider. Denna blandning var avsedd att bota impotens och återställa vitalitet hos äldre män.

Tron inkluderade också machis som planterade små bitar av horn i marken för att låta andra camahuetos "växa".

meilleures tirelires tirelissimo

Grekisk/europeisk enhörning

Enhörningen fångade många människors sinnen och hjärtan i den europeiska kulturen, särskilt på grund av de unika egenskaper den troddes äga och koppling hon senare etablerade med kristendomen. Enhörningen avbildades ofta som en magisk vit häst eller getliknande varelse med ett långt horn som reste sig från mitten av huvudet. Det ansågs ofta vara en skogsvarelse som var svår att fånga och full av nåd och majestät.

Enhörningen ansågs också ha tvåhovade (dvs klövade) hovar och ha värdefulla krafter. Bland annat, enhörningen ansågs vara botemedlet för många sjukdomar, att hon kunde rena vatten och ge motgiften mot gifter tack vare sitt horn. Eftersom hon var så oskyldig och full av renhet, man trodde allmänt att endast en jungfru skulle kunna fånga varelsen

Hon var också mycket eftertraktad av adel och kungligheter. Många adelsmän betalade imponerande summor pengar för att äga hans legendariska horn. Även om inga faktiska enhörningshorn har hittats hittills, ansågs enhörningar vid den tiden vara varelser som var lätt att hitta i äldre tider och som blev mer sällsynta med tiden. Deras verkliga existens ifrågasattes aldrig, de nämndes ofta i historieböcker.

Enhörningens historia

Det första omnämnandet av enhörningen kommer från den grekiska författaren Ctesias. De nämns i hans verk med titeln "Indika" (som betyder "Om Indien"). Han beskriver enhörningar som en ras av vilda åsnor som var otroligt snabba och lätta. Dess särdrag var förstås ett cirka 70 centimeter långt horn som växte från mitten av huvudet. Men till skillnad från senare berättelser om enhörningar kan hornet vara vitt, rött eller svart istället för den vita färgen som är en egenskap hos den moderna enhörningen.

Ctesias skulle ha fått dessa uppgifter efter sin vistelse i Persien. Aristoteles ger också en liknande beskrivning av två varelser som kommer från samma region - oryxen och "Indian ass". Det tros finnas många andra beskrivningar av enhörningar från denna region. Faktum är att skulpturer av enhörningar har hittats i den antika huvudstaden Persepolis.

licorne persépolis

Det finns också en redogörelse för kraften hos enhörningar som hittades av Cosmas Indicopleustes – en köpman från Alexandria som gav mycket information om Indien. Under sitt besök hos kungen av Etiopien, han såg fyra mässingsstatyer som föreställer enhörningar och skrev redogörelser för vad han lärde sig i ämnet. Han hävdade att varelsens hela styrka fanns i dess horn. Han noterade också varelsens många fysiska förmågor och dess tendens att föredra att kasta sig från en hög klippa snarare än att bli tillfångatagen (man trodde att hon hade kraften att absorbera alla stötar tack vare sitt horn och sedan fly säkert).

Bilden av enhörningen utvecklades under medeltiden

På medeltiden blev bilden av enhörningen den fantastiska bilden som vi känner igen som varelsen idag. Detta beror delvis på den kristna kyrkans bearbetning av berättelsen. Kyrkans anspråk på varelsen har gjort det möjligt för många konstnärer att avbilda den i en mängd olika konstverk. På grund av religionens betydelse under denna period tillät erkännandet av enhörningskyrkan konstnärer att arbeta med dess enhörningsmytologi utan att bli förföljd av kyrkan.

Enhörningen har också setts i ett nytt ljus i mytologin. Enhörningen ansågs fortfarande, med några få undantag, helt enkelt vara oövervinnerlig.

Porträttet av enhörningen

Enhörningen var känd för att vara en kraftfull varelse som lever i skogen och absolut omöjlig för människor att fånga. Det fanns dock ett viktigt undantag från denna regel - enhörningen kunde inte motstå ropet från en oskuld flicka. När jägare letade efter en enhörning trodde man ofta att den stolta varelsen skulle stanna då och då istället för att bara fly för att håna jägarna.

Licorne sur les genoux d'une jeune fille vierge

För att dra fördel av denna svaghet, säger historien att en person ombads att göra det ung jungfru att stanna under ett träd och vänta på att enhörningen ska galoppera förbi. När enhörningen såg flickan blev hon oundvikligen attraherad och lade huvudet i knäet. När den somnade dök jägare upp och fällde varelsen.

Symbolen för enhörningen och kärleken

Många associationer har gjorts mellan enhörningen och dess berättelse och kärlekshistorier mellan en man och en kvinna. Många franska författare från 1200-talet använde enhörningsanalogin, vilket till exempel demonstrerade det precis som en enhörning attraheras av en oskuld, attraheras en älskare av sin älskling. Det fanns också liknande jämförelser som avbildade enhörningen som en symbol för kysk kärlek och troget äktenskap.

Marco Polos beskrivning av enhörningen

Även om det finns många olika tolkningar av enhörningar under hela medeltiden, återspeglar många av dessa beskrivningar den magiska beundran av denna varelse. DE Marco Polos berättelse var dock i opposition till denna representation och väckte många frågor.

Han beskriver dessa varelser som att de är nära i storlek elefanter och har en man som liknar en buffel. De hade ett svart horn i mitten av huvudet som bara beskrevs som att likna ett vildsvins. Han noterade också att de gillade att sola sig i lera och slem – långt ifrån den rena natur som var deras kännetecken på den tiden.

Licorne ou rhinoceros marco polo

Han blev chockad när han upptäckte att de skilde sig mycket från de förtrollande varelserna som bara kunde fångas av jungfrur. Hans beskrivning, uppenbarligen nära en noshörning, får många att undra om han oavsiktligt hade fel eller om det var avsiktligt att klargöra att unicorn var helt enkelt en överdrift av noshörningen

tirelire cochon

Enhörningen tolkad av den kristna kyrkan

Enhörningen adopterades entusiastiskt av den kristna kyrkan som uppskattade de många allegorier som kunde användas för att symbolisera varelsens band med Kristus. De två mest populära uttrycken för denna idé har använts för att beskriva Kristi inkarnation och Kristi lidande.

Jungfru Maria och Kristi inkarnation

Ett av de mest populära sätten att använda enhörningslegenden för att ansluta till kristendomen var med Kristi inkarnation. Denna version jämför enhörningen närmar sig jungfrun som den process som genomgicks för att låta Jungfru Maria impregneras av Jahve. Man tror att denna referens tydligt kan ses av enhörningen som vilar sitt huvud i jungfruns knä, i närheten av livmodern.

Kristi passion

En annan tolkning av kristendomens kopplingar till enhörningen presenteras genom Kristi passion. Jägarna representerar syndarna som försökte besegra Kristus. Enhörningen (Kristus) kunde lätt springa undan jägarna eftersom han var förkroppsligandet av allt som är rent och gott. Men på grund av sin stora önskan att rädda dem som är rena i hjärtat (jungfrun), går enhörningen till jungfrun och lägger sitt huvud på hennes knän, att offra sig själv för andra.

Denna tolkning kan ses i gobelängen med sju paneler med titeln "Enhörningsjakten". Den här serien skildrar en enhörning som jagas av många adelsmän. De kan inte fånga varelsen förrän den stannar för att att vila i en jungfrus knä. De verkar döda varelsen, men den sista panelen visar en återuppstånden enhörning som lever lyckligt i ett fält av blommor.

Enhörningens värde i tidiga kulturer

Enhörningen var mycket eftertraktad i många kulturer, särskilt europeiska kulturer som hoppades få några av varelsens mytiska krafter. Många berättelser från antiken hävdar att hemligheten med enhörningens kraft är gömd i dess horn. Själva hornet tros vara gjort av ett ämne som kallas Alicorn, som ansågs ha förmågan att bota olika åkommor och sjukdomar. Utöver detta troddes Alicornen också bota impotens och ge ägaren förmågan att rena vatten och skydda mot gifter. 

Hornet var mycket eftertraktat av många medlemmar av kungafamiljen och adeln. Faktum är att det var vanlig praxis att adeln låtsades använda alicornen för att skapa bägare som användes av högt uppsatta figurer, och trodde att alicornens skyddande förmågor skulle förhindra en från att dö även om deras bägare hade förgiftats.

Horn önskades också som dekorativa tillbehör. Man trodde länge att Danmarks tron ​​var gjord av enhörningshorn. I verkligheten är dessa horn förmodligen narvalhorn som såldes av nordliga handlare. Européer kände inte till narvalen och dess unika horn - därför var det mycket lätt för dem att göra det Nordliga handlare som sliter av européer med falska horn som såldes för mycket mer än sin vikt i guld.

Möjliga förklaringar till myten

Vad inspirerade enhörningsberättelsen? Det är troligt att den mytiska varelsen inte är något annat än ett missförstånd av naturlig fauna från antiken. Det är mest troligt att legenden skapades av europeiska köpmän och resenärer som inspirerades av målningarna och statyerna av de kulturer som de besökte på sina handelsvägar.

Även om det är möjligt att det verkligen fanns en häst- eller getliknande varelse som kallas enhörningen, är det osannolikt att varelsen existerade i modern tid. Den skulle då förmodligen ha förstörts av jägare som hoppades kunna använda dess horn för att göra betydande vinster.

Noshörning

Ett av de mest logiska svaren på frågan om existensen av enhörningar kommer från noshörningen. Många människor hänvisar till varelsen inte bara på grund av dess unika och karakteristiska horn, utan också på grund av historien om Marco Polo. Marco Polo påstår sig i sina skrifter ha stött på en enhörning under sina resor. Men den brutala berättelsen om detta djur som beskrevs av Marco Polo och det svarta hornet som stack ut från dess huvud var mer utmärkande för en noshörning än en magisk enhörning.

rhinoceros

Detta tyder på att de första berättelserna om enhörningar var de om noshörningar, som överdrevs av resenärer och köpmän för att tjäna pengar på berättelserna. 

Uroxarna

Det finns också de som tror det uroxe Europa kunde ha varit inspirationen till berättelsen. Uroxa är en utdöd nötkreatur som man vet har varit mycket stor. Som en förfader till husdjur tror man att denna varelse kunde ha inspirerat många berättelser på grund av dess stora kraft och styrka.

auroch

När de ritades i profil (som många varelser var i tidiga kulturer), uroxen ser ut som en enhornad varelse. Med åren skulle det ha varit möjligt att folk började tro att teckningarna syftade på en märklig och mytisk varelse. 

Narvalen

Utan tvekan är de som mest förevigt myten om enhörningar nordens jägare och handlare. som bestämde sig för att höja hornen på narval för enhörningshorn. Dessa jägare visste att den europeiska befolkningen aldrig hade sett en narval och inte skulle kunna se skillnad. 

corne de narval

Faktum är att folk ofta undrade hur ett enhörningshorn kan se ut tills narvalhornet introducerades kommersiellt. Tidigare kunde ett enhörningshorn vara långt eller kort och många olika färger. Men när narvalhorn introducerades kommersiellt satte de standarden för vad som ansågs vara ett riktigt enhörningshorn. Dessa horn klarade alla kontroller som gjordes för att spola ut falska horn, eftersom de var riktiga djurhorn. Dessutom antogs deras längd och spiralstruktur snabbt som standarden för hur ett enhörningshorn ska se ut. Denna standard har bestått till denna dag.

Genteknik

Många undrar fortfarande om det är möjligt att en enhörning funnits? Och i så fall, skulle hon kunna återuppstå?

De som är intresserade av Oberon Zell-Ravenheart skulle svara ja. Zell – en självutnämnd trollkarl – har studerat magi i många år. Det var denna besatthet, tillsammans med hans kärlek till boken "The Last Unicorn", som inspirerade Zell att experimentera och genetiskt modifiera getter så att de bara hade ett horn.

Många av dem som studerar denna "framgång" är snabba med att kalla experimentet för en dålig kopia av en enhörning. Andra menar dock att resultatet finns där och att denna get kanske är det bästa svaret vi har på frågan "hur de första enhörningarna kom till i de första berättelserna." Oavsett åsikt är många av Zells anhängare säkra på att han verkligen är en stor trollkarl och att han återupprättade enhörningen.

Enhörningarna finns också på Tirelissimo!

Efter att ha nått slutet av denna långa artikel är vi säkra på att du är sanna enhörningsälskare. Goda nyheter, på Tirelissimo har vi en vacker och stor samling av enhörningsformad spargris som tack vare sina horn hjälper dig att bota alla dina ekonomiska missförhållanden!

collection tirelire licorne | Tirelissimo

Utöver användbarheten för att spara pengar har enhörningsformade spargrisar den speciella egenskapen att de också är roliga dekorativa föremål som omedelbart lockar sympati hos dina gäster.

Perfekt present till en liten (eller inte så liten) prinsessa, som hjälper henne att lära sig spara på ett roligt sätt.

Om du gillade den här artikeln, låt oss veta i kommentarerna nedan :)

Här är också en video för dig om du vill fördjupa dig ännu mer i ämnet.

Tillbaka till blogg
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.