L’Histoire de la Tirelire

Spargrisens historia

Spargrisens historia är äldre än vi tror. Innan du kom till den berömda keramiska grisspargrisen fanns det många sätt att behålla din lilla förmögenhet!

Spargrisens ursprung

Vi känner alla till fabeln om cikadan och fou de La Fontaine, som visar hur viktig den var för människor för att spara vilken tid som helst.

Metalliska pengar (idag våra "mynt", eller tidigare "pennies") har funnits sedan dess 700 år före Jesus Kristus. Det är en uppfinning av det grekiska folket. På den tiden var det brukligt att behålla dessa bitar keramik som ofta representerar tempel, sedan djur, och kallas "Thesaurus". De var gjorda av terrakotta.

Sedan började romarna placera sina besparingar i små kistor, lådor eller till och med i plånböcker, innan de förvarades i spargrisar. skapad och gjord av krukmakare. Dessa sista måste brytas för att återställa delarna hårda kontanter vid behov (det är därför spargrisens första förfader).

fille secoue tirelire cochon rose

Spargrisarnas utveckling efter medeltiden

Det var under medeltiden, och närmare bestämt under renässansen, som spargrisarna förändrades något. De är fortfarande få till antalet, men deras utseende tar en annan form. De passerar från keramik till metall, som sedan innehåller olika stängningssystem inte riktigt praktiskt och svårt att öppna igen.

Samtidigt utvecklades olika "spargrisar", som lådor av trä eller till och med läder. Men på den tiden lade folk större vikt vid var de skulle gömma sina pengar än i vilken form (sparade pengar gömdes ibland till och med utan spargris eller handväska...)

Det var under 1500-talet i Nordeuropa som en ny form av spargrisar föddes. Tillverkade i Delft, nuvarande Nederländerna, är de gjorda av keramik och imiterar porslin från Fjärran Östern. De är huvudsakligen sfäriska och dekorerad med orientaliska blå dekorationer som tilltalar européer. Vurmen byggs snabbt upp kring detta föremål som blir en dekoration lika mycket som ett sätt att lagra dina besparingar.

I århundraden har de varit symboler för fertilitet lika mycket som rikedom, ofta representerad i form av kuvert. De är därför ett tecken på överflöd och välstånd. Ett sätt, kanske, att avvärja ödet och locka till sig pengar.

Spargrisens guldålder

Det var under 1700-talet som vi upptäckte många former av porslin. De nya materialen som vi uppfinner är mer "ädla" och mycket eftertraktade. Vid denna tidpunkt olika typer av metall bemästras: smidesjärn ger vika för lackerat järn, dekorerat med förgylld metall. DE dryck förändras också, och vi uppskattar kvalitetsträ som ebenholts, valnöt eller till och med rosenträ. Äntligen ser vi till och med utseendet på spargrisar i elfenben, brons och silver.

Den är i bourgeoisi, till och med övre bourgeoisi, att man äger föremål gjorda av sådana ädla metaller (inklusive porslinsgris sparbössa). Men under den industriella revolutionen som började 1840 (eran av cow-boys), bevittnar vi en demokratisering av dessa. Därför är det inte ovanligt att upptäcka i mer blygsamma populationer spargrisar gjorda av emaljerad terrakotta. De målas ibland, och igen skapad av krukmakare.

När det gäller deras former utvecklas de fortfarande, under tillverkarnas gränslösa fantasi. Vi hittar sfäriska, päronformade former. Och hur är det med vår vackra rosa spargris?, du frågar? Verkligen, varför spargrisar är grisformade? Varför en gris i en spargris? Nåväl, den dyker äntligen upp över hela Europa vid den här tiden. Hans popularitet gick över alla gränser. Den lyfter fram lanthantverk och spargris tillverkas alltmer.

Grisens ursprung för formen av spargrisar verkar ha två olika legender:

- I Kina, den gris är symbolen för överflöd, på grund av sin fylliga form, samlar rikedom lätt. Dessutom är detta ett av karaktärsdragen som kinesisk astrologi ger till människor med detta tecken. Det äldsta spåret av en kinesisk grisspargris härstammar från Songdynastin (mellan 960 och 1279).

- I Storbritannien, det härstammar från namnet "pygg", som betyder " lera ". Detta är materialet från vilket de föremål som engelsmännen förvarade sin valuta i gjordes. Med tiden blev termen " grisbank », ("pig" som betyder gris på engelska), vilket inspirerade spargristillverkarna att ge dem formen av en gris. Termen blev till slut "spargris".» vilket är det nuvarande namnet på spargrisar på engelska. För att sammanfatta, det hela började från en lek med ord från de engelska spargristillverkarna (jävla engelska!)

Djurfigurer härstammar verkligen från hantverket på vår landsbygd. Krukmakare inspireras främst av sin miljö och vad de ser. där att äga djur är en symbol för rikedom, att äga en gris är rikedom. Det är därför dess symbol är så stark.

Vid den här tiden såg vi också utseendet på spargrisar i form av ankor, duvor och höns, som blev välbekanta föremål i alla hem, barnspargris till och med att bli en sätt att förklara ekonomi och sparande för barn. Många människor hade redan på 1700-talet några mynt i en spargris på sitt nattduksbord.

Guldåldern är verkligen den 1800-talet. Vi hittar då i alla former : från hus till vardagsföremål, från möbler till husdjur eller husdjur, eller igen till kända personer. Användningen av detta välbekanta och familjeobjekt går ibland utanför Europas gränser och sträcker sig till och med Nordamerika. Våra grannar på andra sidan Atlanten föredrar dem in källa och med mekanismer öppning och stängning.

Även här är symbolerna många, som spargrisarna i form av Björn, symbol för framförhållning, som samlar fett för att ta sig igenom vintern. Som för elefanten, den har representerat makt och rikedom i flera århundraden. 

garçon avec sa tirelire cochon blanche

Spargrisen på 1900-talet

Efter första världskriget användes spargrisen mindre eftersom keramik, spargrisens naturliga material, förlorade sin sällsynthet. Den industriella revolutionen gjorde det möjligt tillkomsten av mindre "ädla" material som kommer att ersätta keramik och få spargrisen att tappa sin skönhet (formerna, mönstren och färgerna är mer standard).

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tillverkades de ofta i glida (lerpasta). Men många andra material används, som målad gips, metall, emaljerat gjutjärn eller till och med kartong.

Ofta görs de helt enkelt, i plast eller plåt. Idag finns det förstås små typiska byar som fortsätter att göra konst spargrisar. Vi hittar också några som är mer "humoristiska", gjorda för en originalgåva eller för att påminna om en tradition som fortsätter i många hem.

På 2000-talet förblir spargrisen ett föremål med allt symbolisk och erbjuds ofta i gåva till ett barn, som för vuxna (sluta röka, för en resa, för en dekoration etc…). Samlare fortsätter också att njuta av att hitta dem på loppmarknader. Bland dessa behåller många en visst värde.

I vissa hem anpassar de sig efter dagens smak, för att till exempel glädja barn som placerar den lilla musens pengar där. Således ser vi blomstra på moderna nattduksbord strålande enhörningar av färg, mer originella, leende, roliga grisar, eller till och med genomskinliga spargrisar.

En historia som fortsätter

Spargrisen hade därför sina timmar av glans, med en topp i sin historia på 1800-talet och vi kan se att den har fortfarande vackra dagar framför henne. Och eftersom mode är en evig cykel, råder det ingen tvekan om att nya modeflugor kommer att dyka upp i nästa århundraden

FAQ

Varför är spargrisar formade som grisar?

Ursprungligen var spargrisen runda. I 1400-talets England använde krukmakare lera för att göra dem. Denna lera kallades "pygg" vilket är väldigt nära ordet "gris" på engelska som betyder gris. Med tiden började krukmakare göra grisformade spargrisar baserade på denna ordlek. Det finns dock andra teorier.

Vad är etymologin för ordet "spargris" och dess ursprung?

Det finns 2 möjliga hypoteser:
1) Ordet kommer från "drawn from the lyra" som syftar på ljudet av myntet i en spargris som närmar sig ljudet som produceras av en lyra
2) Ordet kommer från italienska: "tirare" som betyder att kasta och "läsa" som betyder mynt
Den första hypotesen verkar vara den mest sannolika men en mer djupgående studie av etymologin för ordet spargris hävdar att ordet skapades och inte har någon rot.

tirelire cochon rose en porcelaine

Vem uppfann spargrisen?

Kineserna: Eftersom grisen symboliserade rikedom och överflöd i kinesisk kultur, gjorde människor grisformade behållare för att lagra sina mynt. Andra teoretiserar att spargrisar har sitt ursprung i Indonesien där containrar faktiskt har hittats med anor från 1300-talet

Varför ha en spargris?

Spargrisen lär barn fördelarna med att spara och introducerar dem för ansträngningen att spara för större framtida förmåner. För vuxna låter det dig sätta in den valuta du har och representerar därmed smärtfria besparingar eftersom ansträngningen är minimal men regelbunden.

Tillbaka till blogg
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.