tirelire pourquoi ce nom

Etymologi av ordet spargris: varför detta namn?

Du har säkert sett en spargris och hittat detta roliga föremål! När du tänkte på det tyckte du också att namnet "spargris" var roligt. Ja, vad är ursprunget till detta ord?

tirelire pourquoi ce nom

I verkligheten är ordet spargris ett påhittat ord och har ingen etymologisk rot. En ofta falsk hypotes är att det kommer från italienskans tira-lira ("tirare" som betyder att kasta och "läsa" representerar den italienska valutan), men vi hittar detta ord i texter där liran ännu inte fanns.

Varför ordet spargris inte kommer från italienska

En utbredd hypotes är att ordet spargris kommer från italienska: "Dra", dra och "läsa" pengar. Denna hypotes motbevisas dock av två skäl:

  • Den italienska liran härstammar från 1800-talet (den första liran från 1859, den valuta som tidigare användes var ecu) men vi hittar detta ord i skrifter från 1200-talet, särskilt de av Jacques de Meung 1265 (se nedan).
  • I italienska, sägs spargrisen "salvadenajo", så väldigt långt ifrån ordet spargris

meilleures tirelires tirelissimo

En annan hypotes om ursprunget till ordet spargris

En annan hypotes är att ordet kommer från ljud vad delarna gör när de läggs i spargrisen. Sålunda kommer ”spargris” från: ”[ljud] taget från lyran”, lyran är ett stränginstrument som kan imitera ljudet av mynt.

Den verkliga hypotesen om etymologin för ordet spargris

Ingenting är säkert när vi pratar om ordets ursprung. Tiden raderar faktiskt ledtrådar. Forskare är dock överens om att det är en fint ord skapad utan etymologisk rot, eftersom det inte kan delas upp i andra ord.

Här är exempel där ordet spargris används med nuvarande betydelse under medeltiden:

  • År 1265 : ”Och betala av dessa saker och lägg dem i spargrisen, vilket för ett stort behov mycket väl kunde räcka »

Betyder: "Och kontanter in sådana saker och lägg i spargrisen, vilket i ett stort behov mycket väl kan räcka"

  • På 1500-talet: " Han hade bara en liten stege framför sig täckt med en gammal handduk, och ovanpå en spargris.

Med dessa exempel ser vi att ordet är väldigt gammalt. Det är inte sammansatt av andra ord eller ordrötter utan framstår som ett ord skapat från grunden, ord som är många i det franska språket (som hurluberlu till exempel).

cochon tirelire

Tillbaka till blogg
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.