tirelire de collection

5 tips för att investera i samlargrisar

Spargrisar kan verka som en barnlek, men dessa tidlösa myntbehållare tilltalar människor i alla åldrar. Eftersom många spargrisar har blivit samlarobjekt kan de vara bra för att få dig igång med en investeringsvärd samling

"Det är lite som att förlova sig. Det är en spännande sak: du kommer att känna det, säger Terry Kovel från Kovels.com och författare om antikviteter och samlarföremål. "Om du inte känner någonting, samla inte spargrisar. »

Om du känner något, låt dig ryckas med av känslan med dessa fem tips när du bestämmer dig för att investera i en spargris.

Gör din research innan du köper. Vet du inte så mycket om spargrisar? James Massey, utgivare av WhatSellsBest.com, en amerikansk webbplats som övervakar auktioner runt om i världen, rekommenderar att du söker efter auktioner online och sorterar resultaten efter högsta pris. Detta kommer att hjälpa dig att bli bekant med de bästsäljande spargrisarna och tillverkarna, men också vilka som ger dig valuta för pengarna som investering.

Du kommer också att vilja välja vilken typ av spargris du är intresserad av. Spargrisar finns i alla storlekar och är gjorda av en mängd olika material. Det finns också mekaniska spargrisar, som har en rörelse som följer med det deponerade myntet.

Böcker som "Kovels Antiques & Collectibles Price Guide 2014" kan vara en bra resurs för att köpa och sälja spargrisar som en investering, liksom att gå med i en organisation som "Still Bank Collectors" club of America, som håller ett årligt konvent som inkluderar köp och försäljning av spargrisar bland sina medlemmar.

tirelire a collectionner

"Fasta" spargrisar kontra mekaniska spargrisar

De som är intresserade av mekaniska spargrisar kanske vill titta på Mechanical Bank Collectors of America. För att ta reda på vad värderingsmän letar efter i mekaniska spargrisar, föreslår Massey att du besöker webbplatsen "Antiques Roadshow" för att titta på videor om värderade spargrisar.

Om du letar efter typiska "stationära" spargrisar, vet att gjutjärnsspargrisar tillverkade mellan 1870-talet och början av 1930-talet anses vara de mest värdefulla ur investeringssynpunkt.

"De första spargrisarna skapades av hårdvarugjuterier, av vilka några gick i konkurs runt sekelskiftet", säger Doug Riat, ordförande för klubben Still Bank Collectors. "Några spargrisar i gjutjärn tillverkades av ett fåtal gjuterier som försökte grena sig från att tillverka spargrisar eller leksaker under depressionen, men i mitten av 1930-talet upphörde produktionen av spargrisar i gjutjärn helt och hållet. »

Alla spargrisar som produceras efter denna period kallas "moderna" eller "reproduktions" spargrisar. »

Bestäm din budget. Precis som de flesta aktiviteter, ju mer ansträngning du lägger på att samla spargris, desto mer kommer du att tjäna. "Oavsett vilken typ av samling är mitt råd att köpa det bästa du har råd med", säger Kovel. "I det långa loppet, när du ska sälja det, ju dyrare det är, desto bättre avkastning får du på din investering. »

Om du inte har mycket att spendera, oroa dig inte. Tiden är ofta på din sida om du skaffar pengar i investeringssyfte, så länge du har tålamod att vänta.

– Priserna för stationära spargrisar, särskilt för spargrisar i mycket gott skick, är idag flera gånger högre än för 20 eller 30 år sedan, säger Riat. "En vacker spargris som kunde ha kostat 30 till 50 euro för 30 år sedan kan kosta 200 till 300 euro idag. »

Vet var du ska leta. För årtionden sedan var samlargrisar relativt lätta att skaffa. Idag är uppgiften svårare.

 "Det finns fortfarande spargrisar att hitta, men inte i samma mängd som tidigare, eftersom många av dem redan finns i en samling", säger Riat. Därmed inte sagt att det inte finns några stora upptäckter att göra, kanske till och med i dina morföräldrars källare.

Riat rekommenderar att leta efter auktionshus som är specialiserade på leksaker och spargrisar, medan Massey förespråkar fastighetsförsäljning, loppmarknader och second hand-butiker, som kan ge en del fynd.

Webbplatser som Leboncoin och eBay kan också vara en bra källa, men Massey säger att du måste veta vad du letar efter.

Dessutom säger Riat att man måste vara "mycket försiktig med reproduktioner, reparationer och ommålning. » Det här är inga bra investeringar.

Håll dina spargrisar säkra. En del av samlarens glädje är att få visa upp sina spargrisar. Du vill inte gömma dina spargrisar och aldrig se dem. Se bara till att hålla dina spargrisar borta från direkt solljus och på en plats där de inte kan falla, så att de inte tappar sina värden.

"De gillar precis vad du gillar - inte för varmt, inte för kallt, inte för fuktigt, inte för torrt," säger Kovel.

tirelire de collection

Försök inte att rengöra eller reparera en spargris på egen hand. "Ett av de största misstagen folk gör med samlarföremål är att rengöra dem," säger Massey. ”Anta att någon köper en spargris som är ganska smutsig, men också värd mycket pengar. Du kommer alltid att klara dig bättre med en professionell när det kommer till spargrisstädning. »

För vad ? "Samlare vill verkligen att saker ska vara i originalskick", säger Massey, som tillägger att genom att torka av patinan, ett tunt, vanligtvis grönt lager som bildas naturligt på koppar- och bronsföremål när de utsätts för luft under lång tid, kunde ta bort 80-90% av värdet.

Riat säger att tidigare, samlare betalade högsta dollar för sällsynta spargrisar. Men nu är spargrisens skick nyckelfaktorn i värdet.

"En spargris med 50 % färg kan ha ett relativt värde på 50 euro", säger han. Samma spargris med 80 % färg kan vara värd 100 euro. Men med 90 % färg kan värdet öka upp till 200 euro.

"Om du kan hitta ett exemplar med 98 % av den ursprungliga finishen, vanligtvis kallad "nära mint", kan samma spargris vara värd 400 till 500 euro. Som sagt, sprickor och brott minskar värdet, och reparationer och målning minskar spargrisens värde ytterligare, ofta mer eller mindre till det relativa värdet av 50 % av originalskicket”, säger Riat.

Kovel säger: "Om du vill måla det grönt, kom ihåg att ingen annan vill ha det. »

Vill du ha en spargris gjord av specialister? Ta en titt på våra spargrisar med många former (spargrisar, enhörningsspargrisar eller andra ursprungliga spargrisar)... var och en mer unik än den andra och detta till ett oslagbart pris!

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Je suis collectionneur de puis l*âgé de dix ,la majorité ont été trouvés dans les ventes
De garage. C’est tous un plaisir

Roland saumure
Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.